Fanzines en català a l’aula d’acollida accelerada

L’alumnat de l’aula d’acollida accelerada ha estat dos mesos venint setmanalment a la biblioteca escolar. Us expliquem què hem fet!

Primer de tot, el professorat de l’aula d’acollida i la biblioteca vam definir els objectius:

  • Aprendre i millorar el català de l’alumnat
  • Fer vincle amb la biblioteca i potenciar el seu ús, a través dels espais, fons i serveis
  • Integrar l’alumnat a la comunitat educativa del centre

En una primera sessió amb els nois i noies, vam presentar la biblioteca escolar: quins espais i materials de lectura i joc hi ha, com estan organitzats, el servei de préstec…Vam dedicar una estona a parlar i atendre les seves preguntes sobre la biblioteca. Després, van tenir una estona lliure per remenar llibres i llegir al seu aire.

A la següent sessió, els vam demanar que portessin un full escrit en català sobre els seus gustos, interessos, països i llengües d’origen, i vam fer un llistat de les temàtiques que ens van transmetre:

Vam estudiar amb molta atenció el llistat, i vam fer algunes adquisicions de llibres que no teníem, en català, castellà i anglès, tot prioritzant el català i tenint en compte els seus gustos i les seves habilitats, tant lectores com relacionades amb el grau de complexitat; lectures curtes i amb vocabulari senzill, però adaptat al seu grau de maduresa emocional. La nostra llibreria local de referència ens va ajudar a fer una tria de qualitat!

Com diverses persones van mencionar com afició el dibuix i els còmics, vam proposar fer un fanzine, individual o per parelles. Només vam posar dues condicions: havia de ser en català i havia de sortir alguna referència cultural de les seves cultures d’origen. Amb això, preteníem donar valor a aquests dos aspectes.

Per fer el fanzine, primer de tot vam veure còmics i àlbums il·lustrats de la biblioteca sobre els temes que havien triat, per inspirar-se: futbol, alienígenes, terror, amor…tenen gustos molt eclèctics! Després, van fer el guió, que podia ser en la seva llengua materna, per poder expressar la seva idea amb més facilitat. Van redactar i estructurar el contingut de cada plana, numerant-les. En acabat el van traduir al català, amb l’ajuda de diccionaris i de les professores, i el van corregir.

A les següents sessions, el van escriure i dibuixar. I han fet fanzines tan bonics com aquest, inspirat en el llibre L’ocell de foc i altres contes russos:

Alguns han quedat més elaborats que altres, però hem aconseguit allò que ens proposàvem als objectius, i molt més!

  • Millorar el català a través de la literatura i l’art
  • Conèixer i donar valor a les seves cultures d’origen
  • Conèixer la biblioteca escolar i fer-ne ús: de fet, molts d’aquestes alumnes s’han convertit en usuaris habituals a les hores del pati i s’emporten molts llibres en préstec! Veiem, il·lusionats, com s’emporten llibres en català d’un nivell cada cop més complex.
  • Hem fet equip amb el professorat de l’aula d’acollida, integrant la biblioteca al currículum educatiu en un projecte sostingut en el temps, que repetirem cada curs.
  • Fer vincle amb la biblioteca i que la percebin com un espai cultural i d’aprenentatge, acollidor i segur.
  • I el més important: els hem pogut conèixer! Trobarem molt a faltar les persones que marxen del centre, i els desitgem tota la sort del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *